HomeVeiligheid Wat te doen bij een ernstig ongeluk?

Wat te doen bij een ernstig ongeluk?

Posted in : Veiligheid on by : Raymond

Nederland is gelukkig een veilig land. Toch gebeuren er dagelijks ongelukken. Het ene ongeluk is ernstiger dan het andere, maar het kan je zomaar overkomen dat je in een situatie verzeild raakt waarbij elke seconde telt, een situatie waarbij jou doen of laten zelfs levens kan reden.

Stel je voor:

Wat als je getuige bent van een verkeersongeluk. Op zichzelf is dit al een traumatische gebeurtenis, maar nog erger wordt het wanneer je niet weet wat je kunt doen om mensen te helpen. Wanneer er ergens gewonden te betreuren zijn, zijn het de omstanders die in eerste instantie hulp moeten bieden. Zij zijn het die politie en ambulance bellen, maar daarnaast kunnen zij ook actief bijdragen aan de overlevingskansen van gewonde mensen.

Zorg dat het bloeden stopt

Wanneer je onverhoopt een keer met een gewond persoon wordt geconfronteerd, is de eerste prioriteit dat het bloeden wordt gestopt. Dat verhoogt de overlevingskansen van een gewoon persoon aanzienlijk. Bedenk je namelijk dat je als omstander de enige bent die hulp kan bieden in de minuten die het meest cruciaal zijn.

Hoe stop je het bloeden?

Alleen, hoe stop je het bloeden? Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je er geen enkele ervaring mee hebt. Vandaar dat de cursus Stop de bloeding je leert hoe om te gaan met dergelijke situaties en wat erbij komt kijken om een wond effectief te dichten tot er professionele hulpverlening ter plaatse is.

Als elke seconde telt…

Op de juiste manier een bloeding stoppen op de plaats van een ongeluk kan levens redden. Het is daarom uitermate belangrijk dat je weet wat je wel en niet moet doen om een open wond (tijdelijk) te dichten, zodat de persoon die je redt genoeg tijd krijgt om levend bij een dokter aan te komen. Kortom: Mocht je ooit een ongeluk meemaken, weet dan hoe je een bloeding kunt stoppen.